Fie ca vrem sau nu vrem, hrana influenteaza starea de sanatate.
In acest articol, vom vorbi despre principiile care stau la baza unui meniu din cadrul unui program medical de recuperare, la YOUness Clinic.
In general, aceste programe presupun o serie de terapii sau proceduri cu rol in:
- detoxifiere,
- ameliorarea unor afectiuni sau
- imbunatatirea anumitor procese si functii ale organismului.
O alimentatie potrivita poate ajuta foarte mult in indeplinirea unor astfel de obiective. Iata ce principii ar trebui sa respecte un astfel de meniu:
Principiul hipocaloric
Atunci cand mancam mai putin, corpul nostru va depune mai putin efort pentru digerarea hranei. Astfel, vom avea un nivel mai ridicat de energie. Studii stiintifice riguroase pe soareci si maimute arata ca o dieta hipocalorica prelungeste durata de viata. Soarecii si maimutele care au avut un regim hipocaloric, au trait cu aproximativ 50% mai mult decat animalele din grupele de control, carora li s-a dat o ratie “normala”.
De asemenea, au avut un raspuns imunitar de 3 ori mai puternic decat animalele din grupele de control. Binenteles, ca si la oameni aceasta metoda a dat rezultate. Este una din putinele metode demonstrate stiintific care:
- prelungesc durata de viata,
- grabesc procesul vindecarii si
- stimuleaza metabolismul.
Caloriile multe, ingerate la o singura masa, obosesc ficatul si incetinesc metabolismul. De aceea un astfel de program ar trebui sa includa mese mai dese (3 mese principale si 2 gustari), dar care sa fie reduse caloric.
Nutritie: Principiul varietatii intr-un meniu din cadrul unui program de sanatate:
Fiecare zi este gandita astfel incat sa existe un spectru cat mai mare de vitamine, minerale si culori. Un program complet presupune un consum cat mai variat de fructe, legume si seminte saptamanal. Aproximativ 27-30 fructe si legume diferite (insumate), pe saptamana pentru a acoperi toate nevoile de vitamine si minerale ale organismului. Degeaba se consuma doar un singur aliment sanatos de nenumarate ori. Pentru ca, oricat de sanatos ar fi, poate cauza alte carente. Organismul uman are nevoie de aproximativ 40 de principii nutritive. Principiile nutritive sunt denumite esentiale in cazul in care nu pot fi sintetizate de organismul uman:
- aminoacizii esentiali si acizii grasi esentiali;
- proteinele, glucidele si lipidele,
sunt constituenti de baza ai alimentatiei noastre.
Principiul trofologiei
Este vorba de felul in care se combina alimentele. Proteinele, acizii, amidonul au necesitati diferite in ceea ce priveste digestia lor. De aceea, daca sunt combinate gresit, stomacul va trebui sa depuna mare efort pentru a secreta sucuri gastrice diferite pentru fiecare aliment in parte. Nu mai vorbim de toxinele care se acumuleaza in corp sau de faptul ca unele mancaruri nici nu se mai pot digera si pur si simplu – putrezesc.
Asadar, e bine sa nu combinam:
- proteine cu proteine,
- proteine cu carbohidrati,
- proteine cu zaharuri,
- proteine cu acizi,
- amidon si zaharuri,
- amidon cu acizi.
Desertul sau zaharurile trebuie neaparat consumate inainte de masa, intrucat ele se digera direct in intestinul subtire, in caz contrar ele vor fermenta in stomac.
Nutritie: Principiul privind aportul caloric – meniu intr-un program de sanatate:
La YOUness Clinic, ne spune Dr. Vanessa Youness, ca acoperirea nevoilor calorice trebuie sa se faca cu 13 – 18% pe seama proteinelor, 30 – 50% prin lipide si 50 – 55% prin glucide.
Ar mai trebui luate in calcul si grupa sanguina a participantilor, sau diferite intolerante alimentare pe care acestia le pot avea. Desigur ca si gustul conteaza intr-un astfel de meniu, intrucat o mancare cu un aspect si un gust placut va determina un raspuns metabolic mult mai bun.
Doar asa, putem ajunge la rezultatele dorite.
Toate aceste principii nu sunt doar niste principii de urmat in zilele de tratament la YOUness Clinic ci constituie un nou mod de viata.